Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Na úvod trocha citátů pana Karla včetně překlepů, na která sám jiné rád upozorňuje...

- Až nastřádám trochu času, pokusím se otevřít nová témata - líbilo by se mě třeba "obecní byty" nebo "územní plán". (Zapsáno srpen 2011.)
- Jsem ochoten navtrhovat cenu za prodávané byty blížící se nule...
- Veškeré odhady jsou k ničemu. Většina zůčastněných totiž vůbec byt koupit nechce! Oni totiž ještě nepochpili, že jde o jeden ze základních lidských instintů: postarat se o vlastní bydlení! Oč je snažší když se o nás postará obec nebo stát.
Honza Bejvl
Karel
Příspěvky: 225
Registrován: stř 27. črc 2011 7:52:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Karel »

]Všechno sedí. nemohu dodat nic nového! Ostatně o tom svědčí i Tvá snaha odvést pozornost třeba na překlepy.Předpokládám, že to mnozí pochopili i s nimi, Ty dál klidně pokračuj v plkacím kruhu.
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Má snaha je otevřít téma, kterému se bezmála dva roky vyhýbáte.
Cenu blížící se nule jste nikdy nenavrhl a naopak jste jako první prosazoval prodejní ceny z té vaší parodie na odhad stejně, jako jste první poštěkával, aby se ceny bytů navýšily o investice, k nimž je městys (jako vlastník) povinován zákonem a které se umořují poměrnou částí zaplaceného nájemného.
Tedy to vypadá, že jediný, kdo se tu snaží odvádět pozornost, plká a kecá jste pouze Vy...

Nic méně předpokládám, že i na toto téma se mne pokusíte přesvědčit (stejně jako při prodeji lyž. vleku) o svém bezmezném samaritánství. :P
Honza Bejvl
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Uběhlo pár týdnů a i tento příběh píše svoji další kapitolu. Uplynula šestiměsíční lhůta, která vymezovala onu "výhodnou" nabídku odkupu obecních bytů. Někde se ale zřejmě stala chyba, protože byty se prodaly pouze dva + garáž. Komentář největších obecních zastánců tohoto projektu nemohu citovat, protože pár posledních schůzí jsem z důvodu vysoké kvality těchto dýchánků vynechal - ten čas se dá opravdu trávit lépe. Ale předpokládám, že dál hájí svůj názor o tom, co se neprodalo za +- 400 000,- Kč, prodá se za +- 600 000,- Kč.
I přesto ze zákona vzniká společenství vlastníků jednotek, jehož existenci a fungování definují stanovy. Správa domu se pak zpravidla řeší outsourcingem v podobě mandátní smlouvy. Oba tyto dokumenty již spatřily světlo světa a díky tomu, že jejich tvorba spočívala především v použití klávesových zkratek Ctrl+C a Ctrl+V, dá se říci, že s ohledem na zdejší poměry, mají hlavu a patu. Problém bohužel je, že hlavu a patu nemá prohlášení vlastníka nemovitosti, které je nedílnou součástí prodejních smluv a na které jsem opětovně upozorňoval jak na obecních dýcháncích, tak i písemně přímo samu vrchnost. Bohužel zcela bezúspěšně a tady máme výsledek.
Toto prohlášení je v zásadních pasážích zcela v rozporu s předkládanými stanovami a mandátní smlouvou a tudíž nutí zúčastněné tyto smlouvy (záhy po té, co je podepsali) porušit. Nejvtipnější na tom je, že všechny tyto dokumenty jsou z jedné dílny, která tímto opět potvrdila své kvality a aby toho nebylo málo, tak náš "obecní sbor" je svými hlasy přijal. :shock:

A tak jsem znovu usedl a vměstnal část svého filantropického já do 1,5 A4, abych vrchnosti vysvětlil, kde udělala tentokrát chybu. Pokud ani to nezabere, navrhuji zažádat o dotační titul z fondů EU, operačního programu" Vzdělání pro konkurenceschopnost" s podtitulem "Resuscitace právního povědomí v místní samosprávě". :idea:
Honza Bejvl
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Perlička ze zastupitelstva 11. 7. 2013. Schvaloval se záměr prodeje bytů v domu č.p. 15 s cenami sníženými o 30% z cen odhadních. Na první pohled to sice vypadá smysluplně (myšleno legislativně), ovšem pouze do té doby než zjistíme, že takové usnesení je již dávno platné a to z doby, kdy se schvaloval předchozí záměr prodeje. Tedy se schvalovalo znovu něco, co už schváleno bylo... :shock:
Honza Bejvl
Karel
Příspěvky: 225
Registrován: stř 27. črc 2011 7:52:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Karel »

Nechápu, co se snažíš napadnout? Je lépe schválit dvakrát, nebo neschválit vůbec?
Kynčl
Příspěvky: 267
Registrován: sob 09. črc 2011 9:04:03
Bydliště: Praha/Čachrov
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Kynčl »

Z právního hlediska může nastat situace kdy se novým schválením může prodloužit či negovat nějaká lhůta vyplývající z rozhodnutí ... (netvrdím že to je přímo tento případ, ono ze sporého zápisu se nedá nic usoudit)

Jinak je usměvné, že zastupitelsvo neví co již schvalilo a co ne ... takže mne napadá zda je toto ojedinělý úkaz a nebo je takových rozhodnutí vice ... každopádně ukázka nekompetentnosti ...
Jan Kynčl aka Pošťák
Čachrov 50
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Karel píše:Nechápu, co se snažíš napadnout? Je lépe schválit dvakrát, nebo neschválit vůbec?
Napadnout se nesnažím vůbec nic. Jen poukázat na to, jak a kam vedou "fundovaní" jedinci naši obec.

A když už jsem se vnořil do tohoto vlákna, tak trochu pokročím v daném tématu...

Dne 16.7. 2013 proběhlo, u notáře v Klatovech, setkání vlastníků jednotek domu č.p. 15 za účelem založení sdružení vlastníků, přijetí stanov a dohodnutí základních pravidel správcovství domu. Jak již jsem zmínil výše, ještě před tím ale nechala pí. starostka odsouhlasit zastupitelstvem stanovy, které upravila k obrazu svému a po té, co je zastupitelstvo odsouhlasilo (z celou řadou chyb, které úpravou pí. starostka vyrobila) je dala připomínkovat ostatním vlastníkům. A já si myslel, že nejprve se něco vytvoří, pak připomínkuje a finální návrh schvaluje. Ne tak ale na našem úřadu městyse. Tady některé metody nabraly opačný vývojový směr.
No a pak nastala obhajoba nesmyslů před pí. notářkou a zejména před ostatními vlastníky jednotek. Měli jsme pochopit, že např. výtah je potřeba ve stanovách zachovat pro případ, že by se v tomto jednopatrovém domu :shock: budoval, ale když jsme na stejném principu chtěli zachovat kontrolní komisi a revizora (kteréžto se jako kontrolní orgány nehodí a byly onou úpravou pí. starostky vypuštěny), rázem tento princip neexistoval a bylo potřeba se řídit reálnou situací a skutečným počtem vlastníků.
Osamocena v poli všech přítomných hájila pí. starostka svůj paskvil ze všech sil a to i přesto, že jsem v jejím výtvoru upozornil na ustanovení, kde existenci kontrolní komise a revizora připouští a tedy si celé její dílo v jistých pasážích odporuje. To mimo jiné podtrhuje, jak kvalitně byl tento materiál zastupitelstvu předložen a jak důkladně se s ním zastupitelé, kteří pro něj zvedli ruku, před hlasováním obeznámili.
A můžeme pokračovat... Vytvoření výboru bylo pro pí. starostku rovněž nepřípustné a bylo potřeba pasovat vrchnost do role pověřeného vlastníka tak, aby nebylo nijak omezeno její rozhodování. Paní notářka rovněž potvrdila nesmyslnosti v prohlášení vlastníka nemovitosti, ale vědoma si toho, že by jeho striktním dodržením padly veškeré tyto dokumenty tak říkajíc na hubu, obešla to nakonec tvrzením, že co právní výklad, to jiný názor a že se na to až tak nehraje. Zde nelze opomenout (jak říká p. Karel) finanční toky, které do této kanceláře tečou z kasy našeho městyse v skutku nemalé a tedy a proto...
A ony výkřiky pana místostarosty o soukromém vlastnictví a zejména o tom, jak je potřeba svěřovat majetek do rukou těch, co se chtějí a umějí o něj starat, jsou na tomto případě neméně vypovídající...
Honza Bejvl
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Honza »

Máme za sebou tři roky od onoho pochybného založení společenství vlastníků,do jehož čela sama sebe starostka nominovala. Můžeme tedy rekapitulovat...
Za celé tři roky nebylo ani jednou svoláno shromáždění vlastníků. Jinými slovy stanovy, které jsou společně s občanským zákoníkem základními předpisy, které upravují chod a činnost společenství starostka ignoruje stejně,jako veškeré ostatní. Starost o chod domu veškerá žádná, výroční zprávy o hospodaření atd. nikdo nikdy neviděl.

No a pak tu máme třešničku na dortu... Od samého počátku jsem vrchnost upozorňoval na pochybení při realizaci prodeje jednotek. Naposledy zastupujícího místostarostu p.Sikstu při jeho posledním vystoupení v této roli. Marně... A tak se stalo, co se stát muselo. Při prodeji no, vlastně spíše pokusu o prodej bytové jednotky č.5 se ukázalo, že k pochybení skutečně došlo a konečně to pochopila i starostka. Trvalo jí to jen čtyři roky - tedy opravdu výkon mentálního giganta.
A o co že to jde? Místo toho, aby městys uplatnil předkupní právo vůči platnému nájemci, uplatnil je vůči uživateli. Tedy od počátku neplatný úkon, díky němuž jsou neplatné i některé úkony následující. A jak se z toho naše vševědoucí jala vybruslit? To by snad ani u filmu nevymysleli. Prostě se rozhodla, že nájem převede na uživatele a to bez jakékoli smlouvy a navíc pár let zpětně a při jednom ukončí nájemní smlouvu platnou, samozřejmě také zpětně.
Tak že já jsem už několik let nájemníkem bez jakékoli nájemní smlouvy (mimochodem smlouva je jednou z podmínek zákona) a moje matka je s platnou nájemní smlouvou pouhým uživatelem. Tak to už je jasné, kde se vzaly výkřiky Hynka Klimka o mém dluhu. Škoda, že stejně nekřičel o přeplatku mé matky. :lol:
Naštěstí to vypadá, že v tomto případě nastane osvícení dříve, než za čtyři roky.
Tak takhle se to na našem úřadu praktikuje a zájemce o koupi bytu jen nevěřícně kroutí hlavou.

Inu jak pravil Albert Einstein: "Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Jen nevím,kde tu naší starostku potkal.. :)
Honza Bejvl
Karel
Příspěvky: 225
Registrován: stř 27. črc 2011 7:52:05

Re: Prodej obecních bytů aneb kdo šíří kecy...

Příspěvek od Karel »

Jak vidno, rozhodl ses svůj hyenismus dotáhnout k dokonalosti. Že jsi se nepídil po nájemní smlouvě v době, když jsi stál o přihlášení k trvalému pobytu!
Ještě poněkolikáté zopakuji:
Změnou minulého režimu si vlastní bydlení dokázali zajistit i individua o jejichž lenosti a lemplovitosti se nedalo pochybovat. Ovšem byli i tací, mnohem chytřejší, kteří si dobře uvědomovali co přenesení takového břemene na vlastní bedra přináší. A ti nadále parazitují na vlastnictví obecním, říkám tomu "křečkování" podle legislativce třímající jejich prapor. Jsem nadále přesvědčen, že obecní byty by měly pomáhat především k posílení schopnosti přežití sociálně slabším vrstvám obyvatel. Je s podivem, že se do takových vrstev nestydíš vetřít i ty a s "obědy pro seniory a ženy na MD" i tvoji přátelé.
Odpovědět