Střípky ze zasedání zastupitelstva

Moderátor: Honza

Odpovědět
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Honza »

1. Rezignace Martina Koláře na funkci zastupitele. Oficiální důvody zveřejněny nebyly, proto můžeme pouze hádat. Jeden důvod se možná ale nabízí více jak ostatní. Pokud je to on, tak klobouk dolů Martine...
2. Byl vybrán zhotovitel na výstavbu přístřešku posypových hmot u kostela na Čachrově za cca 1 000 000,- Kč. Kdo si myslí, že byl vybrán na základě výběrového řízení, splňujícím alespoň základní parametry,velice se mýlí.
3. Byly zveřejněny odhadní ceny obecních bytů v domě č.p. 15.
I. 720 861,- Kč
II. 617 000,- Kč
III. 298 650,- Kč
IV. 748 330,- Kč
V. 840 390,- Kč
Odhadování jsem byl osobně přítomen - nóbl záležitost. Některé prostory a části domu odhadce vůbec neviděl - např. půda, střecha. Tak by mi docela zajímalo, co si tam pan odhadce vymyslel o střešní konstrukci, stavu krytiny atd.
4. Na prodej části pozemku č. 120/8 v k.ú. Čachrov podány tři žádosti. Řádně projednána byla pouze jedna - důvod neznámý.
5. Deklarovaná úspora el. energie v ZŠ firmou Bohemia Energy, s.r.o. za uplynulé období činí 46 952,- Kč. Kopie dokladů o vyúčtování el. energie, o které jsem požádal, jsem doposud neobdržel, tedy čemu věřit?
Honza Bejvl
Karel
Příspěvky: 225
Registrován: stř 27. črc 2011 7:52:05

Re: Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Karel »

Reaguji:
ad1. není nutno smekat, také bych raději znal pravý důvod, když nám ten oficiální nestačí, ale prchání před odpovědností (k níž jsem se sám přihlásil) se mě nelíbí
ad2. když chci, tak umím udělat výběrové řízení i na nákup rohlíku v Kauflandu a vůbec k tomu nepotřebuji žádné projekty a velké zkoumání, stačí cena
ad3. tady je to trošku složitější. Veškeré odhady jsou k ničemu. Většina zůčastněných totiž vůbec byt koupit nechce! Oni totiž ještě nepochpili, že jde o jeden ze základních lidských instintů: postarat se o vlastní bydlení! Oč je snažší když se o nás postará obec nebo stát.
ad4. ostatní žádosti postrádaly reálný důvod ke koupi a byly spíše žertovné
ad5. tady možná bude zajímavý vývoj, ale ten paní exředitelka mohla předvídat jen stěží - těšme se jak to s cenou dopadne
Georg
Příspěvky: 3
Registrován: ned 11. bře 2012 17:52:24

Re: Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Georg »

Pro tentokrát musím s panem Karlem souhlasit ! Co se týká bydlení , spousta lidí stále spoléhá na to ,že se o ně někdo postará . Nepostará, dnes je jiná doba, jiné zákony,zkrátka jiná doba ! Udivuje mě , že lidé kterých se to týká , si to nedokázali za 20 let srovnat v hlavě . Bohužel pro ně !!!
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Honza »

ad 1) Někdo to vidí jako prchání před odpovědností, jiný možná jako nechuť podílet se na něčem, s čím se neztotožňuje a co si asi představoval jinak obzvláště, je-li proto na něj vyvíjen nátlak.
ad 2) Tady to je velmi zajímavé. Tedy nám objasněte Karle, proč, když stačí cena, (kvalita je Vám zřejmě fuk) jste tak urputně prosazoval firmu Alfastav, která nejlevnější nebyla? A když jste nyní takový obhájce kroků paní starostky, určitě budete znát i odpověď na dotaz, (který na zasedání zazněl) proč nebyli osloveni místní podnikatelé provozující stavební činnost, případně, proč nebyly potřebné informace vyvěšeny alespoň na internetu, aby se mohli zájemci přihlásit sami. To už ani nehovořím o tom, že oslovit se zakázkou na milion korun pouze tři subjekty je trochu málo.
ad 3) Konečně jste to pochopil. Na ten váš "zlodějský" odhad se totiž každý normálně smýšlející člověk vykašle. Možná byste se měli podívat po okolních obcích, jak prodávají byty namísto blábolení o nechápavosti lidí. Oni možná nechápou, ale maximálně to, proč se obecní majetek prodává každému jinak. A starost? Ta je u naší obce opravdu zářná. To díky její kvalitě zatéká do střechy, rozpadají se komíny, jsou ulámané okapy, vlhké a plesnivé sklepy, leckde vypadávají okna atd. atd. No nekupte to za prachy obzvlášť, když jste tam platili 35 let nájemné...
ad 4) Zářný příklad respektování a zejména znalosti odpovídající legislativy. Ta větička o zákonech ve Vašem volebním programu je opravdu náramnou trefou. Bohužel pro Vás - do vlastní brány. No a žertovné mi připadá zejména prodat část obecního pozemku jako přístupovou cestu, která na žádnou oficiální cestu neústí. Jinými slovy, je obklopena jiným obecním pozemkem, který ji od té opravdové cesty odděluje...
ad 5) Těšit se budu, až se dočkám odpovídajících výpočtů. Zatím čekám více jak rok a stále nic. To je opravdu zajímavý (a o ledasčem vypovídající) vývoj.

A pro Georga. V první řadě si pročtěte pravidla tohoto fóra, zejména bod, týkající se podpisu. V případě neakceptace bude Váš účet zrušen a příspěvky vymazány. Částečně tolerujeme, pokud je jméno obsaženo v nicku a jste veřejně znám, jako např. Karel. A až se prokousáte pravidly, otevřete si občanský zákoník, § 696 - 699 a srovnejte si v hlavě to, co jste dvacet let zanedbával.
Honza Bejvl
Karel
Příspěvky: 225
Registrován: stř 27. črc 2011 7:52:05

Re: Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Karel »

Zase, Honzíku, chápeme jen to, co se nám hodí.Považuji za naprosté autsajdry ty, kteří se nedokázali (i vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a schopnostem) o své bydlení postarat. Soustředili se jen na nesmyslné šarvátky, snad aby svůj produktivní věk nějak "využili" - odtud je i zažitý termín "rafanda".Jsem ochoten navtrhovat cenu za prodávané byty blížící se nule, přestože vím, že se budete bránit "zubynehty" se o sebe postarat (opravdu to nechápou). A koneckonců, proč by to vůbec měli kupovat? Je trochu něco jiného, když obec připraví byty pro opravdu potřebné, ale chtějí-li obecní obecní byty obývat jen individua sledující vlastní pohodlí? S těmi bych si poradil velice snadno!
Těžko se mě vyjadřuje k soutěži o stavbu kůlny. Kdybych tou pravomocí disponoval, kůlna už by minimálně půl roku stála a plnila svůj účel. Takhle jsme svědky jen snahy aktuální problémy odsunovat a diskutovat o nich donekonečna, aby nás, náhodou, nezaskočili další. Jinak posuzuji firmy podle toho, co je vidět za nimi, nepovažuji za dobrou vizitku propouštění zaměstnanců (a zahánění jich na pracák) za ideální kritérium jejich schopností. A místní? Byl jen jeden. A co postavil? Snad odpočivadlo pro čtyři poutníky a navíc nebyl schopen se k soutěži přihlásit.
Vyjádřit se k ostatnímu považuji za ztrátu času.
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: Střípky ze zasedání zastupitelstva

Příspěvek od Honza »

Karle, já myslím, že každý, kdo pročetl Vaše příspěvky na tomto fóru velmi dobře chápe, kdo tu užívá pouze hodící-se argumenty. Soudím, že je věcí každého člověka, jaký způsob bydlení si vybere. Osobně kvality lidí vidím zcela jinde. Na druhou stranu, po tom co píšete chápu, že tomu nemůžete rozumět. A co se týče ceny blížící se nule, nějak jste pozapomněl na posledním zasedání zastupitelstva tento návrh realizovat. Ono celkově vedení obce trpí zvláštním typem amnézie. Např. pí. starostka během pár hodin zcela pozapomněla na závěry revize komínů v domě č.p. 15 ze dne 20. 3. 2012, která jasně hovoří o tom, že havarijní stav komínů je ve stadiu, kdy hrozí požár domu. To je poměrně zásadní informace jednak pro zastupitele mající rozhodovat o prodeji a také pro samotné nájemníky. Informováni ale byli pouze někteří - ti vyvolení. Každopádně není snad lepšího důkazu, jak svědomitě jste nechali odhad na dům udělat a jak jsou informace v něm obsažené věrohodné. A pak nezapomeňte tlachat o své velkorysosti x%-ní slevy z tohoto paskvilního odhadu, za který jste vyhodili peníze z obecní kasy.
Za zamyšlení bezpochyby stojí také Vaše sortování obyvatel na potřebné a nepotřebné. Kromě toho, že to příznačně reflektuje profil Vaší osoby, jde o jasný signál občanům, co od Vás mohou očekávat. Tuším, že jistý malíř pokojů v Rakousku měl, na počátku dvacátého století, v tomto ohledu podobné smýšlení, včetně velice snadného řešení.
Co se kůlny za milión týče, tak nic nového... Už to není o ceně, ale o ... Opět jak se to zrovinka hodí. A místní, aby byli považováni za schopné, budou muset provozovat telepatii. Bez ní totiž neměli možnost se o záměru městyse dozvědět.
Jen tak dál... :roll:

Závěrem bych chtěl touto cestou poděkovat jak zastupitelům, tak zástupcům veřejnosti, kteří na posledním zasedání zastupitelstva městyse podpořili náš boj s kůrovcem.
Honza Bejvl
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Střípky ze zasedání zastupitelstva 10.5.2012

Příspěvek od Honza »

Po několika absencích jsem našel trocha času a odvahy, abych zašel na zasedání zastupitelstva městyse, které trvalo dlouho do noci, i když obsah programu tomu nijak nenasvědčoval. Bylo to opět velké divadlo a tak po té, co jsme se ze zápisů v kronice dozvěděli o jednom koncertu, jednom dětském dni a dvou výletech sokolů za celý rok 2011, dospěl jsem k jednoznačnému názoru, že zasedání zastupitelstva svým obsahem a četností jednoznačně zaujímá první místo na pomyslném žebříčku zdejších kulturních akcí. Kromě nesmyslných dohadů a témat, které na zasedání vůbec nepatří a měla by být řešena buď přímo starostkou a nebo předjednána zastupiteli dříve než usednou před veřejnost, mne velmi překvapila změna v postoji p. místostarosty. Když jsem totiž před více jak rokem na jednom ze zasedání ZM kritizoval pasivní přístup k tvorbě projektů za účelem čerpání dotací (zejména z prostředků fondů EU) a nesmyslné kumulaci financí v řádech miliónů na běžném účtu, kde úročení nedosahuje ani výše inflace, dozvěděl jsem se právě od p. Karla, že dotace jsou pro neschopné a peníze u ložené na běžném účtu jsou tím pravým ořechovým. Kdeže ty loňské sněhy jsou... Velmi ostrá rétorika pravila o tom, že je potřeba finance investovat, neboť jen tehdy dojde k jejich zhodnocení a neustále žádat o dotační tituly. No vidíte a pak že Vás nebude za co chválit. ;) Sice trochu pozdě, ale lépe něco, než-li nic. Paní starostka se dožadovala pomoci asi proto, že si zkrátila pracovní dobu (nikoli však plat) a zřejmě už tyto záležitosti nezvládá. :mrgreen:

Další důležitou informací pro občany je, aby nevynakládali žádné prostředky na zhodnocení obecního majetku v dobré víře, že tyto se jim alespoň v odpovídající míře vrátí. Nevrátí :!: :!: :!: Kdo si byť slíbené peníze nevyúčtuje hned, nedostane téměř nic. Na druhou stranu promrhané prostředky např. na předražené opravy, špatné projekty a odhady jsou naprosto v pořádku.

Osázení okolí pomníku J. Husa je stále předmětem úvah - jak náročné. Ještě že tu máme občany druhé kategorie, u nichž myšlenkové pochody neprobíhají tak dlouho. Každopádně jedním z kandidátů je i tis. Uff..., už jsem se bál, že jabloň. Jen si říkám, proč se ten původní tedy uříznul.

Obecní byty - další vtipné téma. Konečně došlo k veřejnému přiznání, jak kvalitně byl vypracován odhad, když pí. starostka ve své prvotní řeči na toto téma navrhla, aby u bytů, kde nejsou vyměněna okna, byla cena výměny odečtena z odhadní částky. Tak se ptám co to je za odhad, který nezohledňuje stav jednotlivých bytů. Odpověď je jednoduchá a dává jasný signál, že městys se snaží z lidí dělat pitomce.

A snad úsměvná zpráva na závěr... Nejen motocykly, ale i auta nám jezdí přes Čachrov 150 km/h. Tak si říkám, že se k nám oči celého světa upřou znovu. Popíráme totiž fyzikální zákony... :lol:
Honza Bejvl
Odpovědět