"Dobrá" škola na zakázku

Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

"Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Honza »

V desátém čísle měsíčníku Rozhled lze nalézt článek s názvem „Spor o čachrovskou základní školu“. Po jeho přečtení se nabízí otázka, co že tím chtěla autorka říci. Vždyť přece sporů o něco nalezneme na každém zastupitelstvu zdejšího regionu mnoho. Toto téma totiž není z těch, které by upoutalo pozornost pisatelky svou zajímavostí, či vážností obsahu. Zde se jedná o pouhou práci na zakázku, což samozřejmě vysvětluje mnohé další. Nelze však říci, že by se autorka nesnažila o objektivnost, avšak její míra je limitována jasnými pohnutkami zadavatele.

Pojďme tedy po pořádku…
Jednoho letního večera se paní starostka (dostávajíce se do úzkých právě v souvislosti s činností zdejší ZŠ) rozhodla odehrát míč na polovinu soupeřova hřiště tím, že vyzvala všechny zastupitele, aby každý na příští zasedání zastupitelstva vypracoval ideový návrh obsahující další využití budovy zdejší ZŠ. Její zadání však splnila pouze ona sama a opoziční zastupitelé. Koaliční členové zastupitelstva nepředložili nic a pouze poklonkovali ideový návrh pí. starostky. To samo stačí, aby si člověk udělal představu o fungování koalice. Aby tuto skutečnost zachytilo co nejméně přítomných, byli okamžitě opoziční zastupitelé veřejně označeni za debily kým jiným, než panem Karlem, který zřejmě psychicky neunesl výkon svých favoritů. A tak se stalo, že o pár týdnů později byl p. Karel předvolán správním úřadem, aby své vulgarity uspokojivě vysvětlil. Nepovedlo se a tedy bylo potřeba vymyslet náplast na tuto nepříjemnou „bolístku“. Jak jinak se očistit, než „hodnotným článkem“ ve veřejném tisku. Pak už jen zbývalo nalézt pisatele, který (jak se říká) sedne na lep.

A tak máme před sebou článek, v jehož rádoby čistém víně dosti kalu plave. Přesto zde lze díky již zmíněné, leč limitované snaze autorky býti objektivní, nalézt několik použitelných informací.
Můžeme např. porovnat, kolik finančních prostředků vynakládá obec (potažmo kraj) v přepočtu na jednoho žáka a při troše snahy následně ověřit, jak je tomu jinde. Radostné zjištění to věru není.

V odstavci nazvaném „Hlas lidu“ je potvrzeno, že úroveň znalostí žáků nedosahuje úrovně škol jiných a útěchou nám má být to, že žáci pana učitele (ředitele) milují, protože si ve škole většinou jen hrají. No, které dítě by si nechtělo jen hrát a jezdit na výlety že? To ale zřejmě není stěžejní úlohou vzdělávacích institucí.

O kus dál pí. starostka poodhaluje způsob svého uvažování, když veřejně přiznává, že chce neúměrnou finanční zátěž, kterou škola představuje dotovat hazardem neboli otevřením gamblerského baru. Zřejmě bychom měli pochopit, že výherní automaty jsou odvozeny od slova hra, které je zdejšímu způsobu „výuky“ tak blízké. Nejspíše se jedná o další revoluční úvahu jak propojit vzdělávání z gamblerstvím. Zároveň však pí. starostka dodává, že přínos se nedá měřit penězi. To jsou poněkud protichůdné myšlenkové pochody. A že problém školy (který není zdaleka jiný) může spočívat v…. bych opravil na … zcela evidentně spočívá v přechodu žáků na druhý stupeň, neboť onen „závažnější“ (záleží co si pod tím představíme) měl údajně žák jeden, ale (nazvěme je pro přirovnání) méně závažné problémy má drtivá většina.
Tato (nikoli však jediná) skutečnost spolehlivě vysvětluje, proč nezanedbatelná část místních obyvatel raději vozí své děti do jiných škol a na inspekční zprávu z roku 2013 mnoho nedají.

A co na to pan ředitel? Ten nás chce oslnit pouze novým způsobem výuky matematiky na základě metody profesora Hejného. Tuto metodu dnes používá celá řada škol a zdaleka se tedy nejedná o žádnou specialitu zdejší ZŠ tak, jak je v článku nastíněno. Čím se ale pan ředitel opomněl pochlubit je např. to, že dítka pod jeho výchovou a dokonce i v jeho přítomnosti nemají potuchy o tom, že je slušností někoho zdravit, natož pak starší lidi. Že při nastupování do prostředků hromadné dopravy je slušností nechat nastoupit starší, natož staré a postižené občany atp. Zcela zjevně k takovým věcem jeho hry nesměřují. Tím se zdejší žáci opravdu od jiných odlišují na první pohled. Pokud by se vám tedy stalo, že potkáte někde na veřejném prostranství žáky více škol a mezi nimi i žáky z té zdejší, poměrně snadno je od sebe rozeznáte díky jejich nezaměnitelnému chování. To však prosím pěkně neplatí o dětech ve zdejší mateřské škole, které jsou vedeny zcela opačně a chápu rodiče, jenž si nechtějí nechat tyto děti následným přechodem do zdejší ZŠ nejen vědomostně, ale také morálně zkazit.

Co dodat… Můžeme např. přemýšlet o tom, do jaké míry je zdejší škola vzdělávací institucí a do jaké míry drahou úschovnou dětí. Můžeme se zamýšlet nad tím, proč když se společně v jedné třídě (za účasti jednoho pedagoga) převratně vzdělávají děti prvního až pátého ročníku, neopouští tuto školu jedinci nadprůměrně, nýbrž podprůměrně připraveni a proč tuto „revoluční metodu“ nenalezneme široko daleko.
Můžeme také přemýšlet o tom, proč pí. starostka odmítla ukázat „ideový návrh“ pana ředitele, který předložil při pochybném výběrovém řízení a prokázat jeho míru plnění a proč nechce slyšet o výměně ředitele, když jako manažer i jako pedagog evidentně selhává.

Možná by ale úplně stačilo popřemýšlet o tom, o čem přemýšlí p. Zahrádka. Co tu vlastně za těch cca 1 400 000,- Kč/rok z obecních peněz a celkových cca 3 000 000,- Kč/rok máme.
Snímek obrazovky 2015-10-10 v 8.37.33.png
Snímek obrazovky 2015-10-10 v 8.39.16.png
Honza Bejvl
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Honza »

Růžové brýle versus realita. Asi tak by se dala v krátkosti vystihnout situace, která Čachrovem hýbe v posledních dnech a která vyvrcholila na zasedání ZM 19.10. To, na co jsme upozorňovali několik let a sklízeli nelibé reakce od bývalé vrchnosti nyní vyplouvá ve své plné nahotě.

Vzhledem k navýšení počtu žáků zdejší školy bylo potřeba rozšířit řady pedagogů a ti nově příchozí zřejmě nahlédli pod pokličku dění ještě více než my – rebelové. A právě oni jsou těmi „hybateli“, díky nimž prohlédli i skalní příznivci (onoho „evropského hřiště – jak svůj systém výuky pan ředitel pojmenoval) z řad místních rodičů, kteří ještě nedali své děti do jiných škol v okolí. Naopak ti, jenž tak učinili v samém počátku si dnes mohou oddechnout, jak dobré rozhodnutí (i přes veřejnou ostrakizaci bývalou starostkou a jejím ideovým vůdcem) učinili. Naopak s o to větší silou se nyní vzbouřili ti, kteří tu odvahu nebo přesvědčení doposud nenalezli. A tak tu máme dva tábory. Tábor „místních“ volajících po odchodu ředitele a tábor „přespolních“, volajících po jeho setrvání. Bohužel tito posledně jmenovaní si i přes veškeré vyřčené argumenty (ani jeden z nich se bohužel netýká kvality výuky) dávají gól do vlastní brány veřejným doznáním, že na jiných základních školách by jejich děti neuspěly, přesněji neprošly. Tzn., že se s největší pravděpodobností jedná o děti se zvláštními potřebami a trochu se obávám, že za tímto účelem zdejší škola zřízena nebyla a jak se zdá nemyslí si to ani zástupci zřizovatele, tedy až na jednoho.

Karel opět přesvědčil, že něco jako přiznání chyby (při již tolikrát zmíněném výběrovém řízení založeném na matematické rovnici 6<1), je nemyslitelné a navrhuje prosté řešení. Nechť pan ředitel ty drzé učitelky, které nota bene ještě nic nedokázaly, a tedy by měly držet huby a krok, vyrazí a bude opět klid. :twisted:

Vidíme, že i přes urputné vymetání skříní na konci vlády „Půlnočního království“, tam zůstalo kostlivců poměrně mnoho. Některé z nich snad bude možné napravit, jiné zanechají poměrně výraznou stopu podobně jako v tomto případě. Stopu na dětech. :roll:
Honza Bejvl
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

Něco ke škole jsem nedávno psal do Očima nezávislého pozorovatele, takže kdo má zájem...

Ale teď ke schůzi - Karel pronesl další ze svých "perel" :lol: :roll: , něco jako, že máme být p.Jansovi vděční, že zachránil školu... Nebudu sem jako odpověď ZATÍM psát nic jiného (a že mne toho napadá... :twisted: ), jen prostý SEZNAM MÍSTNÍCH DĚTÍ, které do čachrovské školy buď vůbec nenastoupily, protože jejich rodiče podle zpráv z Velhartic a dalších minulých působišť p.Jansy věděli, co bude následovat (tehdy zněly výroky o pokusných králících a horší...) a pak děti, které jsme my, rodiče, kteří mu, naneštěstí, dali šanci, ale hluboce se zklamali, rychle za rok dali jinam (omlouvám se, pokud napíšu nějakou chybu - kdysi mi to diktovaly děti + teď to píšu ve spěchu a dost na... :evil: ). Takže tyto MÍSTNÍ děti alespoň poslední rok (ale mnohé tady mohly být až 5 let !!!), jako můj syn, nechodily do místní školy kvůli :roll: ... :roll: rozhodnutí p.Kocurové !!!
Pepa N. + Vašík H.
Karolína N.
Tomáš S.
Jája + Petruška D.
Vašík H.
bratři T.
Péťa K.
Pavlík + Tonička T.
Vojta K.
Stáňa + Dominik K.
Matěj Ch.
Kuba K.
Péťa M.
David S.
Vašek T.
a můj syn Josef...
Krásné :roll: , žžže...
+Teď k tomu připočtěte ty, o kterých mluvily jejich matky na schůzi = ty děti, které na Čachrov dále chodily (nebo ještě i chodí...), ale jejich rodiče najednou, ovšem poněkud pozdě (my jsme je ale varovali včas... :evil: ) zjistili, že minimálně část výuky p. Jansy není "jaksi plnohodnotná"... :roll: a dnes jejich děti zcela zbytečně mají potíže, které vůbec mít nemusely... :roll: Že se Karle alespoň nezastydíš ! O p.Kocurové ani nemluvím... :roll: VÍCEMÉNĚ JSTE MINIMÁLNĚ ZNESNADNILI (napsal bych to :twisted: VELICE JINAK... :evil: , ale zůstanu ještě VELICE korektní a opatrný i kvůli případné žalobě, které se sice nebojím, ale proč si komplikovat život, žžže... ;) - však on ještě bude čas ledacos říct na schůzích apod.) ŽIVOT DESÍTKÁM DĚTÍ NA ČACHROVSKU - VY ... PATRIOTI :roll: a mohl bych napsat i mnohem víc, ale jsem tak rozezlený :evil: , že zatím asi radši stačí...
Naposledy upravil(a) Zírající Josef dne sob 21. říj 2017 15:56:47, celkem upraveno 2 x.
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

Přece jen ještě radši dodám pár postřehů...

Nezapomínejte, tohle vše nemuselo být, kdyby nebylo nesmyslného a nedemokratického (6 zástupců odborníků a rodičů chtělo za ředitelku zkušenou p. učitelku Jiříkovou, 1 Karel, co tady neměl ani vnouče..., p. exstarostce pomohl a dal hlas p.Jansovi, který v té době např. neměl ani potřebné vzdělání...) rozhodnutí p.Kocurové !!!

Rád bych uvěřil, že se vše dá ještě zachránit, ale rozum a zkušenosti mi říkají, že těžko...
Vyhozená p. učitelka prý na leden 2018 nemůže čekat 3 měsíce bez výdělku (což mne poněkud zarazilo - já žil v dojmu, že u ní jde o práci a místo jejích snů..., ale i kdyby ne, já nemám co mluvit, kdysi jsem podobně, kvůli 4 měsícům do ledna 1993, promeškal možná životní šanci...) a jestli jí p.Jansa nepřijme zpět (což by ovšem u něj hraničilo s masochismem, naprostým, nejen profesním, znemožněním apod.), "vzbouření" rodiče o ni na Čachrově definitivně přijdou a děti budou muset někam za ní = velmi špatné pro Čachrov a pro budoucnost školy...
Navíc si nejsem jist, že úplně pokaždé platí - raději parafrázuji :roll: ... - že protivník mého protivníka je můj "spoluhráč"... Prostě mám obavu, jestli se Čachrov a "místní" nemohou dostat "z deště pod okap" (všimněte si, že tady mírně souhlasím s Karlem, ALE nebojte, tím to taky končí :twisted: ...)... Ale to všechno ukáže jen čas (a možná už velmi blízký...) - místním i "cizím" rodičům na straně p. učitelek jsem na konci schůze říkal, že rozhodně vyhráli (!!!JEN!!!) to, že jejich děti už asi ( :twisted: jsme v Čechách, tady se situace mění v každém okamžiku... :roll: ) dále nebudou "(ne)učeny" a ohrožovány nedodržováním bezpečnostních pravidel ze strany p.Jansy :roll: (tady jsem moc rád, že jsem jim, podle mého dost nešikovně tahajícím za kratší konec provazu..., jak konečně sami nepokrytě říkali, hodně pomohl... :twisted: ), ale také, že jinak si poněkud naivně asi neuvědomili, že všechny ostatní problémy minimálně zůstávají nebo se dokonce ještě prohloubily = mimo toho, že velmi pravděpodobně nedostanou zpět p. učitelku (ale ;) třeba nám p.Jansa opět :lol: ukáže, o co je lepší člověk než my, jeho zlí oponenti... :twisted: žžže... :roll: ), ale také asi např. asi odejdou děti příznivců p.Jansy (plačící paní "ostrovanka" = jak asi děti z "jejího vysněného ostrova" přežijí v tomhle světě kapitalismu jako "organizovaného zločinu" s nesmyslným rakovinným "růstem pro růst" apod., kde je "člověk člověku vlkem" ? ... :roll: ) a to vše zkomplikuje a prodraží = opět špatné i pro Čachrov...
Shrnu-li to, část dětí bez p.Jansy odejde, další část ASI (ještě přece jen doufejme, že p.Jansa se Čachrovu opět charakterně odmění za léta hýčkání, jinak to nazvat nejde..., p. Kocurovou, možnost si zde studovat při zaměstnání, dělat si prakticky co chce atd. atd. atd. a vezme ji zpět...) odejde za propuštěnou p. učitelkou atd. atd. atd. = tomu my, milovníci historie, filosofie apod. říkáme již přes 2 tisíciletí "PYRRHOVO VÍTĚZSTVÍ"... = takže opět: "Díky, Vy dva...!!!" :roll: Doufám, že Vám to alespoň tito rodiče při volbách započtou !!! Ale asi ne :roll: a moje manželka se má na co těšit, žžže :twisted: , ale předem říkám, že zatím se jen tak kočkujeme, pak by končila legrace... :evil: :twisted:
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

Tak nám uběhl týden (vím, že je to krátká doba, ale...). Tak jak se nám to alespoň zatím jeví ? Manželka mi nic nechce říct, tak se chci tady pokusit veřejně zeptat p.starosty...
Co p.Jansa, zatím svoji dost překvapivou (mohl se držet "dobrého bydla"- takové už jen těžko získá... ;) - podstatně déle a mohl být vyhozen až za opravdu prokázaná hrubá porušení...) "demisi" nestáhl ?
Nevzal zpět vyhozenou p. učitelku (odhaduji, že ne, ale třeba mne p. Jansa "opět zahanbí" :lol: a udělá to bez ohledu na sebe, své ego a :twisted: ...) ?
po tomhle "pyrrhově vítězství" odcházejí žáci ? A pokud ano, z kterého z "táborů" = "sluníčkářů planoucích pro p. ředitele" (2 roky chodím na schůze i proto, abych veřejně pohovořil o její NEUVĚŘITELNÉ řeči z té doby s p. Langovou - doufám, že to ještě stačíme...), "sluníčkářů nadšených pro p. učitelky" (těm mírně přifanďuji já, aby tady zůstali a vytvořili "novou školu třeba i s pedagogikou nových/alternativních směrů", ale... :roll: stále ani tak si nejsem ani jist přínosem obci, zvláště za ?1,5 "melounu"? = ?1/10? rozpočtu "poněkud chátrající" obce, která např. nemá chodníky, pořádné osvětlení a mnoho dalších potřebných věcí, ale zato má ve vodě mangan, před sebou volby, kde "temná strana" již zbrojí atd. atd. atd. ...) nebo z řad místních (teď asi trochu ublížím obci, ale těm bych radil, aby se, zvláště po JASNĚ DEKLAROVANÉM "SPÁLENÍ SE" s p. Jansou, velmi rozmýšleli, zda dát "alternativě" zastoupené dvěma začínajícími p. učitelkami další šanci nebo dítě/děti co nejrychleji - tady se to může ještě ošklivě táhnout a i jinak zkomplikovat a vše může dále odnášet výuka Vašich dětí a to, na prvním stupni, opravdu není legrace...- zařadit do "hlavního proudu" jinde...- my, co jsme to udělali už v letech 2011-13 nelitujeme, alespoň se mi to od nikoho nedoneslo a že by to "druhý tábor" rád použil, kdyby měl sebemenší možnost, nepochybuji, ale nedejte na mne, ptejte se na názor i ostatních - seznam místních dětí, které před výukou apod. p. Jansy "utekly", je výše a místní ho asi celkem snadno rozluští...).
Stačí mi (a předpokládám, že i mnohým dalším...) jen kratičké nastínění situace a nechvátám na to. Vím, že mohu dostat i odpověď, že mi do toho nic není, ale bylo to na schůzi = věc veřejná, platím děsivé daně a ty jdou i na školu, jsem (spolu se synem...) jedním z poškozených, dlouho jsem se za nápravu škod (ano, Karle a p. Kocurová...) bil atd. atd. atd. Předem děkuji !
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

Ještě jsem zapomněl na vzkaz všem zajímajícím se, ale hlavně "duu K+R" a jejich "bratrstvu"... :lol:
To nám ten argument z článku v Rozhledu s nadpisem Spor... (viz výše v Honzově příspěvku...) = cituji: "Pochyby (dodávám že, o p. Jansovi a tím i čachrovské škole...) by měla vyvrátit ... a spokojenost rodičů, jejichž děti školu navštěvují." :lol: ale krásně padl, žžže... A vůbec víc těch "poněkud pochybných" tvrzení a osočení tam i jinde...
Na poslední schůzi jsem totiž od místních (i velké části přítomných rodičů odjinud...) viděl něco naprosto jiného !!!
Zvlášť pikantní pak bylo, že velkou nespokojenost až pocit zrady* (opět, tady alespoň přibližně..., cituji: "Byla jsem p. ředitelem opakovaně ubezpečována, že vše je v naprostém pořádku, ale v Klatovech... :evil: ...") vyjadřovaly sestry a i manželka zastupitele (už se v tom přestávám orientovat, ale rozhodně alespoň dříve "Vašeho", paní Kocurová = zrovna Vaše dřívější opory... :twisted: ), mým odhadem jen z této větší místní rodiny matky 6 a více dětí sem chodících (a ani z místních rozhodně nebyly samy...)... Tohle už byla příliš velká rána i pro p.Jansu a vy, "K+R", byste se nad tímto* měli velice zamyslet a pro sebe z toho vyvodit také určité závěry...
Já samozřejmě vím, že se to nestane, že se zase nebudete vůbec cítit vinní, že se zase budete vymlouvat na všechny ostatní (zrádce, zlé lidi apod., žžže...) a všechno možné a zase znovu a znovu se "angažovat", ale současně sami sebe litovat apod., že doufáte a možná asi správně (místní voliči se zatím chovali obvykle "velmi zvláštně" a fakt sám uznávám, že všem jste snad ani "přihrávky" dát nemohli, takže... :mrgreen: ), že čas vaší moci a odplaty asi zase přijde, ale myslím, že něco už se přece mění a znovu opakuji: Čas všechno ukáže a rozsoudí...(tady se to potvrdilo 100 %-ně, což ?) :twisted:
P.S.: Jen p. Ing. Zahrádkovi a Honzovi B. jste pár omluv, alespoň podle mého názoru, už dlouho dlužni...
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

A ještě důležitá věc...
Jeden z tatínků z "tábora p. učitelek" mi, mimo jiné, řekl, že jeho osobní názor je, že p. Jansa, také mimo jiné, vždy na Čachrově chtěl "po svém učit" jen malou skupinku dětí atd.* a že vlastně o takovéto rozšíření počtu opravdu docházejících žáků atd. vůbec nestál, takže se to ještě pokusil zvrátit do původního stavu propuštěním p. učitelky... To je ovšem v naprostém protikladu se zájmy obce... :roll:
Honza na to* sám "kápl" v předchozím článku - cituji: "...s největší pravděpodobností se jedná o děti se zvláštními potřebami a trochu se obávám, že za tímto účelem zdejší škola zřízena nebyla a jak se zdá, nemyslí si to ani zástupci zřizovatele...".
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

Tak jsem se zajímal o současné dění ve škole a podle toho, co se mi z "jiných" (oficiální mlčí...) zdrojů o situaci doneslo, soudím, že obec bude mít asi brzy víceúčelovou budovu s tělocvičnou/sálem... A taky asi, mimo dalšího materiálu, haldu koloběžek a "kleklej" busík na památku...
+ při té příležitosti jsem byl upozorněn, že můj seznam místních dětí, které odešly "za opravdovou výukou" jinam (viz výše...) není úplný, končí asi v r. 2013, jenže exodus pokračoval i v dalších letech (teď prý opět sílí nebo bude sílit...) a i tyto další děti měly v nových školách potíže...

Jo a Karle, všimni si, tentokrát bez smajlíků, protože nevím, jaké použít = "smutný ani velmi šťastný, šokovaný ani překvapený, naštvaný ani zmatený" atd. atd. atd. totiž nejsem, TOHLE JSEM TOTIŽ OČEKÁVAL UŽ PÁR LET (ale přiznávám, z jiných důvodů = že nenastal nějaký "jednorázově vypínací průšvih", dodnes nechápu...).
P.S.: Paní učitelka Jiříková by asi nebyla tak "efektní", ale určitě by k ní do školy chodily místní děti a škola by se nějak protloukala a i kdyby ne...? - !!! TAKHLE !!! by to zvládl fakt každej...
Zírající Josef
Příspěvky: 288
Registrován: úte 13. pro 2016 19:29:34

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Zírající Josef »

A protože určité IQ dává možnost předvídat pár tahů dopředu ( :lol: ale tady ani to fakt není třeba... :roll: ), odpovídám Ti raději ještě skoro současně a předem na Tvoji "VELMI OBVYKLOU" :lol: OTÁZKU, proč jsem to tedy nevzal já* - naprosto stejně jako minulé ředitelce, když mne přišla "lanařit": "Na mne byste neměli ani nervy (to už asi víš proč, žžže... :twisted: = např. nejsem zvyklej bojácně a tiše přihlížet "swinstvům"...), ani peníze (nezaplatili byste mi moji speciálně pedagogickou a preventivní kvalifikaci navíc...)." + později, opustit kvůli "tak pochybnému podniku", jako byla místní škola za Vaší (K + R) vlády, dlouhodobé a výborně placené místo s možností dalšího přivýdělku, by byla ... :roll: (doplň si celkem libovolnou vulgaritu opisující slovo HLOUPOST... :twisted: ). Takže k tomuhle* už, doufám, jednou "provždy" (ale asi ne, co, když nemáš jiný argumenty... :twisted: ) HOWGH !!!
Honza
Administrátor
Příspěvky: 648
Registrován: čtv 30. čer 2011 21:27:05

Re: "Dobrá" škola na zakázku

Příspěvek od Honza »

Myslím, že zatím nelze říci více podstatného, než co tu popsal Josef. Řada lidí tuto kritiku v minulosti brala od zastupitelů z řad Šumaváků jako pouhé politikaření a snahu se zviditelnit. Rodiče, jež dali své děti do jiných škol považovali za zrádce a rozvraceče. Dnes je více než patrné, že o žádný populismus a rozvracení nešlo. A nejde o ně ani v jiných tématech, která veřejně otevíráme a která jsou na tom velmi podobně. Doufám proto, že se po této zkušenosti začne veřejnost více zajímat o podstatu věcí a nebude jen slepě čekat s rukama v klíně opájena báchorkami… Píši to zejména z přesvědčení, že škola není jediným „vlakem“, který zdejší obci ujel. Tím nejbližším tomuto tématu by mohl být např. projekt „Univerzity třetího věku“ pí. Augustinové, jenž byl smeten ze stolu těmi samými „vizionáři“, kteří dostali školu do současného stavu.

V této souvislosti bych rád pochopil výrok pana místostarosty Rendla, který na výše zmíněném zasedání ZM prohlásil něco v tom smyslu, že jeho sdružení má ve volebním programu zachování zdejší ZŠ, ale pokud by došlo k rozporu, bude pro její zrušení. Tomuto postoji věru nerozumím neb mi není zcela jasné, co tím "básník" chtěl říci. Navíc ve zmíněném programu stojí nikoli „zachování…“, ale „podpora zachování…“ To se sice může zdát na první pohled stejné, ale ne tak na ten druhý. Pokud někdo prohlásí – zachováme školu, nebo uděláme vše pro zachování školy…, je to jasné. Pokud ale prohlašuji, že podpořím zachování…, házím tím odpovědnost na někoho jiného. Někdo to vymyslete a my to (možná) podpoříme. A já mám takový neblahý pocit, že to není nic jiného, než ta obvyklá „zadní vrátka“ k vyhnutí se odpovědnosti. No a sotva se vyskytl problém, který vyžaduje rychlé a odpovědné řešení, už se držíme kliky neb co kdyby to náhodou nedopadlo…?? Tedy podporujeme zachování školy, ale dost možná budeme pro její zrušení??

Ale třeba se pletu, a právě zastupitelé tohoto uskupení přijdou s funkčním řešením, jak ze současné šlamastiky ven a mně nezbude než nešetřit chválou. ;)
Honza Bejvl
Odpovědět